Predoiu, despre intrarea României în Schengen: „Meciul este în desfășurare. Avem atuuri pe care trebuie să le folosim la momentul potrivit”

Predoiu, despre intrarea României în Schengen: „Meciul este în desfășurare. Avem atuuri pe care trebuie să le folosim la momentul potrivit”
Publicat: 25/08/2023, 12:57

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat, joi seara, la Digi24, în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen, că „meciul” se joacă. De asemenea, acesta a spus că situația privind Schengen „include componente legate de migrație, cooperare polițienească și judiciară internațională, dar și componente de geopolitică regională și tratate europene”.

Referitor la vizita lui în Austria, ministrul de Interne a catalogat-o drept „absolut necesară”. „În afara faptului că am fost invitat și ar fi fost lipsit de politețe să refuz o invitație, a fost absolut necesar să fac această întâlnire, deoarece nu puteam să intru în funcție ca noul ministru de Interne sau Justiție și să nu contactez imediat omologii mei.”

„Am discutat efectiv cu toate statele membre UE, inclusiv cu comisarul pentru afaceri interne, fie prin intermediul ambasadelor de la București, fie prin intermediul miniștrilor, direct la Consiliul JAI, deoarece este imposibil să întâlnești pe toată lumea în cadrul Consiliului JAI din cauza programului foarte încărcat. Dar am acoperit toate statele membre ale Uniunii Europene. Era inadmisibil să excludem ministrul austriac”, a precizat ministrul.

Cătălin Predoiu admite că nu se aștepta ca vizita lui în Austria să  însemne un răspuns favorabil pentru România. „Declarațiile anterioare ale ministrului austriac arătau că poziția Austriei nu s-a schimbat, așa cum și declarațiile primului ministru austriac, făcute inclusiv în întâlnirea cu cancelarul Germaniei, arătau clar că poziția Austriei rămâne neschimbată. Desigur, nu am mers acolo pentru a spune „V-ați schimbat părerea?”. Asta ar fi o abordare neprofesionistă a situației.”

Predoiu: „Era important să resetăm puțin jocul, să-l abordăm constructiv”

„Este absolut necesar să ieșim din această paradigmă. Unul vine și cere, altul refuză, pentru că a dus la un blocaj, așa cum am menționat în discuții. Era important să resetăm puțin jocul, să-l abordăm constructiv, prin prisma unor interese comune pe care le avem, cum ar fi protecția împotriva migrației, protecția frontierelor, dar și perspectiva unor interese economice comune, cum am discutat și acolo cu ministrul austriac. Am menționat faptul că România și Austria au interese comune. NeptunDeep este doar unul dintre exemple. În plus, trebuie să încercăm să înțelegem ce vrea partea cealaltă, ce problemă are cu tine sau cu alții. A fost salutat acest demers, ceea ce mă duce la al doilea subiect, dosarul în sine”, a mai spus el.

„Dosarul trebuie abordat cu atenție”

De asemenea, ministrul de Interne a precizat că situația Schengen nu reprezintă un simplu dialog între Austria și România. „Este un dosar multistrat, multidimensional, care include componente legate de migrație, cooperare polițienească și judiciară internațională, dar și componente de geopolitică regională și tratate europene. Prin urmare, este un dosar extrem de complex, care se construiește pe mai multe niveluri și nu se decide într-un singur dialog între miniștri de interne. Acest dosar trebuie abordat treptat și cu atenție.”

„Austria nu are o problemă cu România”

„S-a exprimat foarte clar că Austria nu are o problemă cu România, iar acest aspect trebuie înțeles. De fapt, Austria are o problemă cu Comisia Europeană și cu statele membre, ceea ce face dosarul să fie complex. Ce putem noi, ca miniștri de interne, să realizăm sunt două aspecte. Primul, să asigurăm printr-un dialog diplomatic un mediu normal și cooperant între cele două ministere și țările implicate. În al doilea rând, să avem performanțe în teren, să reducem cifrele legate de migrație. Am prezentat cifrele și acestea nu au fost contestate. Din contră, performanțele României în protecția frontierelor și combaterea migrației au fost recunoscute. Am pus astfel bazele unei direcții corecte.”

Acesta menționează că sunt multe acțiuni care se desfășoară pentru aderarea României în spațiul Schengen.

„Avem atuuri pe care cred că trebuie să le folosim la momentul potrivit. Am menționat câteva dintre acestea. Totuși, evit să fac estimări nepotrivite sau care ar putea satisface opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să mă expun hazardului. Meciul este în desfășurare, iar importanța este să jucăm la toate nivelurile. Componenta economică are, de asemenea, o importanță majoră. Mediul de afaceri din România cu capital austriac acționează în direcția corectă”, a încheiat ministrul de Interne.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?